3D CAD-tegning og 3D-printing

Kort om 3D-printing

3D-printing er å skrive ut et objekt i tredimensjonal form, – rett og slett å tegne en gjenstand og skrive den ut. En kan i prinsippet printe ut alt mulig i 3-dimensjonal form, som leker/figurer, nytte-gjenstander, komponenter og proteser og mat.

3 ting er nødvendig for å få dette til; en 3D-printer, plastmateriale og en datafil med tegning av gjenstanden. Datafilen forteller printeren hvordan printer-hodet skal bevege seg. Printer-hodet legger lag på lag med oppvarmet plast, som en kakesprøyte legger glassur på en kake. Den oppvarmede plasten stivner, mens ny plast legges på lag for lag fra bunn til topp. De rimeligste 3D-printerene for hjemmebruk bruker PLA-plast som materiale. PLA er lite fleksibelt og ganske hardt, men er billig og finnes i mange farger. Dyrere printere kan skrive ut mer robuste plasttyper som nylon, abs og plast inneholdene f.eks. tre og metall.

Utfordringen med 3D-printing er først og fremst å lage modellen på datamaskinen, spesielt hvis formen har mye geometri. Trøsten er at det er et hav av modeller/gjenstander en kan laste ned gratis på nett. Skal en lage noe på spesielle mål eller form finnes det flere gratis 3D-programmer på nett. Hvis en ikke vil kjøpe egen printer eller vil skrive ut i et avansert plastmateriale, er det mange som skriver ut for deg for en liten kostnad. Flere biblioteker tilbyr også printing og opplæring i 3D.

Et eksempel på hva som kan lages med 3D-printer. Dette er tidenes mest nedlastede 3D-fil og kan skrives ut på de rimeligste printerne.

Plasten som brukes kommer i rull i mange farger.

Her er printeren jeg bruker – fra Clas Ohlson.

3D-PRINT

Klikk for å åpne innlegget

3D-TEGNINGER

Siden bruker cookies.