Valg av Blandebatteri

Valg av blandebatteri ble et kapittel i seg selv. Badet – inkludert dusjen er såpass liten at plassering og utforming av batteriet krevde en ekstra tanke. Blandebatteriet måtte ut på siden i dusjen for ikke å få det i ryggen. Samtidig gikk vi for dusjdører som skyves inn til vegg og de måtte heller ikke komme i konflikt med batteriet. Ingen tradisjonelle batterier var egnet. Enten bygget de for langt ut, var for brede, eller var betjeningen på feil side.

Derfor – gikk jeg for innebygget dusjarmatur. Det bygger lite både i bredde og dybde da selve blandebatteriet ligger inne i veggen. Løsningen er mye brukt i utlandet, men mindre i Norge. Grunnen er et strengt regelverk/norm om at det ikke er ihh. å ha koblinger i vegg – uten mulighet for inspeksjon. Tanken bak det er selvfølgelig god.  Skal en gjøre dette etter boka må en montere batteriet i et skap som kan åpnes for inspeksjon. Jeg har koblingen i en tett kasse uten luke, men med dreneringsslange ut til badegulv som lekkasjevarsler.

Her er betjeningspanelet til dusjbatteriet. En norsk velassortert VVS-nettbutikk har for eksempel 185 betjeningspaneler å velge mellom i HansGrohe-serien. En får paneler med knapper og vridere og styring av flere utløp som badekar, hånddusj og tradisjonell dusj – alt med bruk av samme veggboks (neste bilde).

Veggboksen – i dette tilfellet HansGrohe iBox. Denne bygges inn i veggen og har 4 koblingspunkter – varmtvann/kaldtvann inn og 2 utløp. Den slankeste finishen får en ved å montere veggboksen lengst inn i veggen. Får en boksen inn i en 98mm-stendervegg og, litt til, bygger vriderne lite ut. I tynnere vegger stikker vriderne lenger ut. Sistnevnte løsning er mindre pent og ofte kritisert på nett. Mange blir skuffet av utsikkende vridere når de samenligner med produktbildene.

4 koblinger inn i veggboksen ble montert før montering i vegg. Disse MÅTTE være tette før de ble kledd inn i veggen. Varmt og kaldtvann kobles inn på sidene og utløp til dusj og en blindplugg over og under boksen. Alle koblinger inn i veggboksen ble montert, trykksatt og lagt på vårt andre bad noen timer for å avdekke lekkasje. Videre tilkoblinger ble gjort med Wirsbo Q/E-koblinger. Disse har jeg aldri hatt lekkasje fra.

Dette er gjengetettingsmiddelet jeg brukte på koblingene. Har brukt hamp tidligere med noe variende resultat. Loctite 55 hadde fått veldig god omtale og   fungerte ypperlig – ingen lekkasje – kan og reverere/justere koblingen uten lekkasje.

Her er veggboksen montert i veggen. Boksen er skrudd fast med 4 bolter og kan justeres. Det er viktig at boksen står vinkelrett ut av ferdig vegg, slik at betjeningspanelet blir korrekt montert. Kassen er kledd med Tetti-plater som er limt sammen og skrudd fast i veggen. Hjørner og skjøter ble smørt med smøremembran. Det er trukket en slange fra dreneringshull i bunn av kassen med utløp ut av ferdig vegg. En lekkasje vil da renne ut på badegulvet.

Øksekast-Blink

Øksekast-Blink Innertier eller skivebom? I forbindelse med en sosial sammenkomst tenkte jeg at noen aktiviteter à la Farmen ville vært kjekt. Spikerslåing, saging, kunnskap og

Les Mer »

Fresebord

Bygging av Fresebord 3D-tegning av fresebordet. Her er et hjemmelaget fresebord – foruten topplaten som er kjøpt. En kan fint lage topplaten selv, det finnes

Les Mer »