Anlegg til Kappsag

Da jeg designet verkstedet var plassering og bruk av kappsag prioritert. Hadde tidligere brukt mobilt anlegg og rullestøtter, som tok mye plass og var ustabilt.

Fant plass på en langside hvor det ble satt opp benkeskap med plass til sag mellom 2 skap. Løsningen innebar at jeg måtte ha en sag som kunne stå helt inntil veggen. Saganlegget har flyttbare stopp-beslag som kan flyttes langs en linjal, og gjør det enkelt å legge opp materialer og stille inn ønsket lengde.

Anlegget består av 2 MDF-planker limt sammen til en L-form. Her er de saget ut av en 18mm MDF-plate.

De kappete flatene ble primet med lim og får tørke, siden MDF suger godt med lim.

Fresing av spalte for festing til benkeplaten.

Fresing av hull til domino/lammeller for liming av plankene.

Plankene limes sammen. Var generøs med limet, – plankene ble derfor tapet for å unngå for mye søl.

Skinnen på toppen av anlegget er fra Kreg. Det er denne stoppbeslagene festes i. De var ikke forborret, men  en fordypning i skinnen gjorde det enkelt å borre hull for feste til mdf-plankene.

En mal ble laget for å frese spor i benkeplaten. I sporet skal en skinne for å feste anlegget til benkeplaten.

Sagen plassert og posisjonert. Festehullene til sagen avmerket på benkeplaten.

Festehullene borres ut og i disse monteres møbelplugger som sagen skrues fast med. Bak i hjørnet er strømkabel og støvsugerslange trukket gjennom.

Linjalen er limt på toppskinnen og anlegget montert på skinnene i benkeplaten.

Det finnes 2 stoppbeslag til anlegget. Den til venstre er kraftigere og tåler mer påkjenning. Den til høyre er litt mer ømfintlig for sideveis påvirkning. Presser en materialen en skal sage for hardt mot denne vil nøyaktigheten minskes. Den kan til gjengjeld vippes bak anlegget. En kan med denne typen ha flere stoppere montert på aktuelle lengder og bare vippe dem frem og tilbake etter behov.

For å frigjøre benkeplass, kan anlegget skyves inn til veggen.

Lasermåler er rettet mot en sagtann og viser at innstilt lengde er korrekt.

Klar til bruk.

Øksekast-Blink

Øksekast-Blink Innertier eller skivebom? I forbindelse med en sosial sammenkomst tenkte jeg at noen aktiviteter à la Farmen ville vært kjekt. Spikerslåing, saging, kunnskap og

Les Mer »

Fresebord

Bygging av Fresebord 3D-tegning av fresebordet. Her er et hjemmelaget fresebord – foruten topplaten som er kjøpt. En kan fint lage topplaten selv, det finnes

Les Mer »