Arbeidsbenk - Assembly Table

Arbeidsbenken er bokstavelig talt midtpunktet i verkstedet. Mye av tre-bearbeidingen skjer her – med maskiner eller håndverktøy. Hovedutfordringen er å holde tre-emnet fast for sikkerhet og et godt resultat. Bordet er i hovedsak laget i MDF og eik. Det har skuffer, uttrekksfunksjon, papirholder og lagringsplass for verktøy. Rundt topplaten er det innfelt skinner for feste av klemmer for fastgjøring av tre-emner. Plantegning med mål ligger nederst i tråden.

EKSEMPLER PÅ BRUK

BUNNRAMME

Rammen er montert med Festool Domino-plugger og lim. Kunne like gjerne brukt skruer. Ble litt hektisk under sammenføying da limet var tyntflytende ifh. til vanlig Casco lim og rant relativt rask ned flatene. I tillegg satt limet seg veldig raskt. Kunne med fordel limt/montert i 2 omganger.

BUNNPLATE

Bunnplate er av 18 mm x-finer. Spor ble frest i platene som midtdelerne skal settes i. Skal en ha en “thight fit” holder det ikke å bare frese over med en 18mm fres. 18mm x-finer er ikke 18mm, min var litt over så sporene måtte utvides. Fresing av sporet ble avsluttet litt før kanten av bunnplaten for å unngå å bryte endeflaten på bunnplaten.

VANGER OG MIDTDELERE

MDF-plater og eikelister festes med små domino-plugger og skruer. Alu-profilene festes med bolter fra undersiden.

MDF og eikelister limes mellom og rundt skinnene.

Det er frest en halvsirkel på eikelistene der den møter skinnene. Dette for å kunne tre på klemmene.

Lim og papirholder monteres på den andre sideplaten.

Stammen er ferdig. Spor til underliggerne for topplaten ser en her. Har forsterket sideplaten hvor boltene til skinnene går.

UNDERLIGGERE

Underliggere for topplatene prøves og justeres. Stenderne ligger i utfrest spor på midtdelerne.

Hull til uttrekksfunksjonen er frest ut og lister til hylleplatene er montert. Meste av jobben er å lage den første underliggeren. Så er det bare å bruke denne som mal for de andre.

Forsøker å unngå at topplatene (MDF + spon) skal sige, – har derfor lagt ekstra underliggere for understøtting, – alle hviler på vangene/midtdelerne.

To av de ekstra underliggerne kom i konflikt med festeanordningen for alu.skinnenne på siden,

– og måtte ende på et par provisoriske vinkler.

Tverrstykker som ligger over ekstra underliggere kappet til.

Liming og stifting av tverrstykker.

De små tverrgående treklossene frest ned til samme høyde som de langsgående underliggerne.

Ser rett og slett ut, og klar for å begynne med topplaten og skuffer.

SKUFFER

Skuffene lages av 15 mm glattkant med 9 mm x-finer i bunn. Skuffeskinner ble kjøpt på Jula, som hadde flere størrelser til grei pris. Så på Blum / Ikea mm., men det ble for dyrt.

TOPPLATE

Toppen består av 13 mm spon under 2×19 mm MDF. Den øverste MDF-platen ligger oppi og innrammet av skinner. Den fikk et par skruer fra undersiden, men poenget  er at den ganske greit kan erstattes med ny hvis nødvendig. Hull til skinnene ble boret med 7mm bor. Hull til skinne inne på platen ble frest ut med overfres. Topplaten ble etterhvert behandlet med 5 strøk med en blanding Titebond III (vannbestandig lim) og vann 50/50. Gikk for den enkleste behandlingen og er veldig fornøyd med resultatet.

SKINNER

Skinnene er festet til benken med bolter. Boltene jeg brukte er 1/4″ (tommer) som tilsvarer 6.35mm. Alternativet er 6mm metrisk bolt. Det gikk med ca. 180 bolter for alle skinnene.

TOPPRAMME

Topprammen er tilpasset for liming til topplaten. Utsparingen er gjort på bordsag og finjustert med overfres. Ganske delikat jobb å få millimeterene på sin side for å at sporene skal passe topplatene og samtidig flukte med topplaten. Listene er deretter limt på plass, en for en, og limet fløt… Det er laget hull i den ene eikelisten for uttrekksfunksjonen.

Skuffer beiset og lakkert. Papirrull (gulvbeskyttelsespapir) fra Biltema montert, – veldig kraftig papir med hvit overflate når lagt over bordet.  Rullen var litt bred og ble kappet på båndsag.

UTTREKKSFUNKSJON

Her er det brukt eikeplank som har styrken og holdbarheten jeg trengte. De bør selvfølgelig være rettest mulig… For å få uttrekket lettest mulig er det tatt ut en del stykker av plankene.

AVSLUTNING

Plan for Bygging av Arbeidsbenk

Legg gjerne igjen spørsmål eller kommentar i feltet under.

Last Ned Plan

Øksekast-Blink

Øksekast-Blink Innertier eller skivebom? I forbindelse med en sosial sammenkomst tenkte jeg at noen aktiviteter à la Farmen ville vært kjekt. Spikerslåing, saging, kunnskap og

Les Mer »

Fresebord

Bygging av Fresebord 3D-tegning av fresebordet. Her er et hjemmelaget fresebord – foruten topplaten som er kjøpt. En kan fint lage topplaten selv, det finnes

Les Mer »

Siden bruker cookies.