Bord til Søyleboremaskin

Orginalbordet til boremaskinen er ikke veldig praktisk å bore tre på. Enkle hull går greit, men verre når en skal ha repeterende hull på like emner. Det er vanskelig å spenne opp anlegg – tillegg er det i minste laget for større trestykker.

Løsningen er å lage et eget bord for dette, som legges oppå orginalbordet og spennes fast fra undersiden.

Jeg brukte en 38mm tykk laminat benkeplate fra Ikea som er rett og fin, og passe slitesterk overflate. Målene er 635mm x 450mm. Anlegg og skinner er fra Kreg.

Startet med å tilpasse orginalbordet til benkeplaten og merke av klemmenens plassering. Bruker en klemme på hver side. Klemmen er av merket Leigh

Fresing av spor til skinnene.

Huller borret til feste av skinner og klemmer. Skinnene festes med gjennomgående bolter.

I midten av platen monteres en offerbit som borret treffer når borret går gjennom emnet. Et poeng er at borret ikke treffer sentrum av offerbiten, men litt på siden. Da kan en bare dreie litt på biten for å få nytt tre å borre mot. Offerbitene er saget ut av Ikea-hyller med 120mm hullsag. Hylleplatene koster en slikk og ingenting.

For å få tilpasset offerbitene til bordet freste jeg et hull som var på millimeteren like dyp og bred som bitene. Mal til hullet ble frest ut på en kryssfinerplate med en jig laget av akryl.

Klemmene er montert og platen festet til orginalbordet.

Anlegget er laget av 19mm MDF. På toppen en skinne fra Kreg med stillbar stopp. Anlegget kan flyttes frem og tilbake på skinnene i platen.

Kantbånd limt på front av platen med kontaktlim..

Bordet ferdig og i bruk.

Fresebord

Bygging av Fresebord 3D-tegning av fresebordet. Her er et hjemmelaget fresebord – foruten topplaten som er kjøpt. En kan fint lage topplaten selv, det finnes

Les Mer »

Øksekast-Blink

Øksekast-Blink Innertier eller skivebom? I forbindelse med en sosial sammenkomst tenkte jeg at noen aktiviteter à la Farmen ville vært kjekt. Spikerslåing, saging, kunnskap og

Les Mer »

Siden bruker cookies.