Knivbrett

Da vi bygget nytt kjøkken brukte jeg litt tid på å finne en god løsning for knivoppbevaring. Vi har vinduer foran benken, så magnetlist bortfalt. Knivblokk var heller ikke ønskelig da det tok plass av benkeflaten, som ikke er all verden stor. Knivene skulle derfor i den øverste og mest sentrale kjøkkenskuffen. Skuffen var 60cm bred av den lave typen.

Søker en på “knife tray” får en en del treff på denne varianten. Var ikke helt opplagt hvordan jeg skulle lage denne til høyre, spesielt med tanke på tilpasning til størrelsen på knivene – for ikke å snakke om kjøttøksen.

Så dukket denne varianten opp i en diskusjon på nett. Temaet for diskusjonen var problem med finne de for salg. De er sannsynligvis cnc-frest og ikke hyllevare, og pris rundt 600 dollar. Grunnen er nok at denne er tilpasset den enkelte kniv, mens den over er for universal størrelser – foruten kjøttøksen.

Det jeg likte best med denne varianten er at du lett finner rett kniv ved første øyekast. I tillegg kan hvermansen lage den selv, kun med båndsag/stikksag, overfres eller stemjern, – og en neve tålmodighet. Brukes en høy skuff kan en ha en glidende overskuff i tillegg for å utnytte plassen.

Knivbrettet ble laget for en tid tilbake – har derfor ikke detaljerte bilder av fremgangsmåten, men beskrivelse og noen bilder.

En trenger strengt tatt ikke være pinlig nøyaktig for at den skal gjøre nytten. Skuffen er jo for det meste lukket.. Det er uansett en grei og trygg oppbevaring, og veldig oversiktlig.

Knivene ble tegnet av på en kryssfinerplate og saget ut med båndsag. Kantene jevnet og trimmet med sandpapir.

Knivene ble deretter lagt ut på bøkeplaten og optimal plassering ble punktmerket på brettet. Enden på knivskaftene må på linje og avstanden mellom knivene bør være jevn.

Malene spennes fast på brettet etter punktmerkene. Kniv for kniv. Deretter er det en del timer med fresing. En bør nok bruke en mindre overfres til dette. Jeg brukte en kantfres med små fresestål, med kulelager som følger malen. Fresen har ikke dykkfunksjon, skråstilte derfor bare fresen og trykket ned. Knivskaftene skal være flush med brettets overflate, så da vet man iallefall dybden her. Dybden under knivbladene kan en måle med skyvelær, eller teste dybden underveis. Jeg freste dybder jeg var trygg på først og tok litt finjustering til slutt. Tilslutt ble utsparingene pusset med sandpapir.

Ferdig frest og settes inn med olje til den slags bruk – fra Ikea.

Ferdig oljet.

Under knivskaftene er det frest ut spor tilsvarende skaftets tykkelse, – for å løfte kniven ut av brettet.

I midten, kniven til far – fra Hattori. #KillBill

Øksekast-Blink

Øksekast-Blink Innertier eller skivebom? I forbindelse med en sosial sammenkomst tenkte jeg at noen aktiviteter à la Farmen ville vært kjekt. Spikerslåing, saging, kunnskap og

Les Mer »

Fresebord

Bygging av Fresebord 3D-tegning av fresebordet. Her er et hjemmelaget fresebord – foruten topplaten som er kjøpt. En kan fint lage topplaten selv, det finnes

Les Mer »

Siden bruker cookies.