Øksekast-Blink

Innertier eller skivebom?

I forbindelse med en sosial sammenkomst tenkte jeg at noen aktiviteter à la Farmen ville vært kjekt. Spikerslåing, saging, kunnskap og øksekast havnet på programmet. I mangel av stor trestamme til blink, måtte jeg lage en av materialer – en “by-variant”.

Vanlig konstruksjonsvirke ble brukt. Dimensjon 36x148mm. 5 planker ble grovt kappet i passende lengder opp mot størrelsen jeg hadde sett for meg. Langsiden ble rettet litt på høvelen, siden de er litt avrundet som standard.

Plankene lagt løst, side om side, og omkretsen tegnes av.

Plankene sammenføyes med treplugger og limes.

Lim og ujevnheter pusses før skiven grovsages. Skiven finskjæres med håndoverfres montert på et “kompass”.

Mal for Måltegning

Her lages mal for fargelegging av målskiven. Det må være igjen et “kors” av kryssfineren – ellers detter alle ringene ut… Det blir mange streker og sirkler å forholde seg til. Jeg klarte å frese på feil side av en av de ytre strekene, så alle ringene ble ikke like tykke.

Mål for målskiven. Trykk på bildet for .pdf-visning.

“Korset” som holder ringene sammen ble saget ut med problemløseren Fein.

Ytterring og to hvite ringer ble malt på forhånd.

Malen er spent fast til skiven og klar for maling. Sprayet med hobby/akrylmaling fra Clas.

Ai ai ai – dette gikk ikke helt etter planen. Her har rødmalingen gått langt over sine bredder – av 3 grunner. Malen har ikke ligget helt tett inntil skiven – jeg har sprayet for mye fra skrått hold og det blåste veldig når jeg sprayet. Da var det frem med penselen…

En lite gjennomtenkt, kastevegg av det jeg hadde liggende. 

Noen kast måtte til for å få øksen til å sitte. Øksen er fra Biltema og fungerte helt greit. Skaftet på  øksen ble kappet litt da det var noe langt.

Slik så den ut “dagen derpå”. Hadde neppe overlevd et nachspiel… Skal en ha sjangs for å lage en mer holdbar skive av by-varianten, må en bruke endeved. Det hadde i så fall blitt en mye større jobb å gjøre. Kvelden ble alikevel vellykket og øksekast-blinken gjorden sin misjon, altså Innertier.

Fresebord

Bygging av Fresebord 3D-tegning av fresebordet. Her er et hjemmelaget fresebord – foruten topplaten som er kjøpt. En kan fint lage topplaten selv, det finnes

Les Mer »

Arbeidsbenk

Arbeidsbenk – Assembly Table Arbeidsbenken er bokstavelig talt midtpunktet i verkstedet. Mye av tre-bearbeidingen skjer her – med maskiner eller håndverktøy. Hovedutfordringen er å holde

Les Mer »

Siden bruker cookies.