Syrevasking av Stål

PROBLEM:

Under det sorte belegget (aka. sot/oksidering/mill scale) er det skinnende blank stål! Stålet er varmvalset – varmen gjør det lettere å valse ut stålet, men har bieffekt med at stålet blir sotet .

LØSNING:

Det er mange måter å fjerne belegget på, f.eks. med vinkelsliper eller sandblåsing – det er en del arbeid og etterlater ofte en del merker i metallet. Mer skånsomt er det å legge stålet i syrebad. Her er saltsyre og eddiksyre mye brukt, hvor førstnevnte er mye raskere, men ikke helt god for helse eller omgivelser. Platene jeg skal vaske er toppen av et sveisebord og velger å bruke eddiksyre.

Platene er 80 x 15 cm store og 15mm tykkelse. Jeg har kjøpt rimelig 35% eddiksyre fra Europris til dette. 7 liter eddiksyre tilsatt 33 liter vann gir 40 liter eddiksyre på ca. 6%.

Da platene er såpass store søkte jeg lenge etter egnet kar/beholder til å vaske i – murerkar og altankasser ble for små. Valget gikk på å bruke avløpsrør. Jeg laget 2 varianter, – en med diameter på 200mm og en på 110mm. Biltema har rimelige rør og tilbehør for 110mm-varianten. Rørdelene på 200mm koster flesk, men kan plukkes opp på Finn hvis en er heldig.

Oppsettet er slik fra bunn til topp:
  • 30 liter gjæringskar fra Europris
  • 1 meter avløpsrør 200mm
  • Lokk (ters) i bunn av rør
  • Rørmuffe
  • Lokk (ters)

Pakningen på muffen og lokket må smøres med VVS-glidemiddel – ikke såpe.. En må ha ventil i lokket (Biltema) ellers får en ikke lokket på (luften må ut). Jeg satt på håndtak for lettere å kunne dra lokket av.

Dette er varianten med 110mm rør. Rørdelene fra Biltema er rimelige. Her med forlengerrør som gjør at man kan vaske f.eks. 2 meter firkantrør.

La et stykke tykk treplate / benkeplate i bunn på 110mm – varianten for stabilisering.

Dette er rister jeg la i bunn av rørene for å løfte materialene opp  i vesken og beskytte lokkene.

 

5 stk. 75mm rør på 200mm-varianten.

 

4 stk. 40mm rør på 110mm-varianten.

Festet sammen med 2 strips.

 

Her et hjemmesnekret løfteverktøy for å senke og heve stålplatene i syrebadet. En hageredskapskrok sveist fast på en gjengestang, og et beslag, muttere og håndtak.

Jeg lar platene ligge i syrebadet 24 timer. Tar de ut og spyler/vasker de med vann tilsatt “baking soda” aka. bikarbonat/natron/soda (Clas Ohlson). Dette for å nøytralisere effekten av syren. En kan og bruke vindusvaskemiddel med ammoniak (Ajax). Mange på nett hevder dette er viktig for å stoppe syreangrepet, mens andre mener det er helt unødvendig – at vann er nok. Jeg har ikke peiling, men tror det kan ha mer for seg ved bruk av saltsyre. Uansett er det viktig å tørke stålet raskt og spraye med f.eks. WD40 / CRC56 eller liknende – ellers ruster det fort som bare fa..

Knivbrett

Knivbrett Da vi bygget nytt kjøkken brukte jeg litt tid på å finne en god løsning for knivoppbevaring. Vi har vinduer foran benken, så magnetlist

Les Mer »

Siden bruker cookies.