Test av 3D HUBS

- utskrift av 3D-modeller

I forbindelse med prosjekt Støvavsug til Bordsag trengte jeg noen plast-detaljer jeg ikke kunne skrive ut med 3D-printeren min. Den største delen var 30cm, mens printeren min kan kun skrive 14cm lange objekter. I tillegg var geometrien vanskelig – så jeg tror det hadde blitt et styr å printe med Clas Ohlson-printeren. Hadde blitt mange timer, mange forsøk og mye #$@/&%*!!

Måtte ty til Google da jeg visste at det var flere privatpersoner rundt omkring som printet for andre for en fornuftig kostnad. Nettstedet jeg hadde i minnet var 3D HUBS som listet opp lokale personer som hadde 3D-printer i varierende størrelser og kvaliteter – som printet til en rimelig penge. Her fikk en opp navn og refereanser/anmeldelser og hvor de holdt til. En lastet opp tegning/fil en hadde laget eller funnet på nett og fikk tilsendt gjenstanden i posten kort tid etter. Det viste seg at 3D HUBS hadde endret tilbudet sitt siden sist jeg besøkte det.

Nå får en ikke listet opp lokale produsenter med hvilket utstyr de har og referanser. En sender bestilling på hva en vil ha laget, og en av 145 produsenter i flere land vil ta jobben. Disse skal til gjengjeld være kvalitetssikret på kvalitet og proffesjonalitet, og skal ha sendt prøver til 3D HUBS for evaluering og kvalitetssikring.  En kan bestille 3D-print, CNC-maskinerte deler og sprøytestøpte produkter. Slik er prosessen:

 • BESTILLING
 1. Registrer deg på 3D HUBS.
 2. Last opp 3D-filen du vil ha laget.
 3. Velg materiale, farge, kvalitet og styrke.
 4. Betal og send.
 • PRODUKSJON
 1. Bestillingen blir tilbudt aktuelle produsenter etter kompetanse, ytelse og lokasjon.
 2. Ved å bruke produsenter med reservekapasitet holdes kostnaden lav og leveransen rask.
 • LEVERING
 • Rundt 1 uke fra bestilling til forsendelse på 3D-print.
 • Ordren er fullført først når du bekrefter at alt er mottatt og at det holder kvaliteten du forventet.
 • Det er informasjon om kvalitetsstandard/toleranse knyttet til materiale og produksjonsmåte.

Det oppgis at 3D-print produseres lokalt og at frakt er inkludert. Hvis produkter eventuelt skal komme fra utlandet, dekkes tollklarering og frakt. Jeg har ikke betalt moms. for det som er bestilt, men tar høyde for at det kan komme. Ved registrering på nettstedet er det ingen krav at kunder skal være næringsdrivende. En kan velge “Private Use”, men det blir bedt om firmanavn.

BESTILLINGEN

Bestillingen går som en lek – bokstavelig talt. En laster opp 3D-modellen en vil ha laget. Deretter leker en seg med hvilket materiale en vil ha gjenstanden i – fra enkel plast til nylon, ABS og dekorativ plast – til aluminium og rustfritt stål. En velger farge og hvor sterk/massiv gjenstanden skal være. Prisen forandrer seg automatisk etter hvilke valg en gjør. Gjenstanden en har lastet opp analyseres fortløpende – om den kan lages i det aktuelle materiale. Deretter fullføres bestillingen. En kan videre følge prosessen når gjenstanden er lagt ut for produksjon og sendt avgårde.

En kan sjekke at gjenstanden en har lastet opp har rette mål og gjennomlyse gjenstanden for å se struktur og geometri. Er det feil i geometrien får en beskjed. Bildet til høyre er for å sjekke at størrelsen er riktig – at en f.eks. ikke har mikset millimeter og amerikanske tommer. Gjenstanden er sammenliknet med en banan, den såkalte banan-referansen.

HVA KOSTER DET?

Først av alt så er det en minimumspris på 85 euro. Det høyner terkselen for å benytte dette tilbudet. Frakt er inkludert, men moms kan komme i tillegg – gjenstår å se. En kan bestille under grensen, men prisen blir minimum 85 euro. I mitt tilfelle svelger jeg kostnaden, da butikkprisen på det jeg lager (støvavsug) er mange ganger høyere. Noe jeg merket meg, da jeg lastet opp forskjellige varianter av modellene jeg trenger, var prisforskjellen på mer avanserte varianter var veldig liten.

52 euro

58 euro

Dette er to varianter av et klammer til støvavsuget jeg skal lage. Det til venstre (øverste) var første utkast og virker mer massivt og dyrere en det til høyre. Jeg tenkte derfor å ta vekk masse av modellen for å gjøre den rimeligere. Not! Modellen til høyre (nederst) er dyrest. Grunnen er nok at modellen til venstre er mindre massiv – innsiden er som en bikube, mens den til høyre er sterkere/mer massiv. Jeg gikk for den til høyre…

20 euro

25 euro

Varianten til venstre er en veldig enkel modell, som kan printes på Clas Ohlson-printeren jeg har. Varianten til høyre kan jeg ikke begripe hvordan jeg skulle klart. Bare 5 euro skiller de to.

Dette klammeret hadde jeg prøvd meg på selv, men det gikk i bestillingen for å passere minimum ordreverdi på 85 euro.

263 euro hadde det kostet å CNC-frest denne modellen i aluminium.

Det er fortsatt mulig å søke opp lokale personer som printer for en rimelig penge og sikkert proffesjonelle for en dyrere penge. De private jeg har rundt meg hadde begrensning på størrelse og kunne derfor ikke benyttes.

Modellene er bestilt og spennningen er stor på hvor bra dette blir. Jeg har bestilt de i nest billigst materiale – ABS. Det er ikke så pent materiale, men veldig robust. Siste status på ordren er:

“Due to global fluctuations in manufacturing capacity caused by the coronavirus outbreak, lead times will be longer than usual.”

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
E-post
Share on print
Skriv Ut

Få Varsel om Nye Prosjekter

3D-print: Bitsholder

3D-print: Bitsholder Bitssett er greit å ta med seg rundt omkring – med alle bitsene på plass. På hobbyrommet funker det dårligere. Finne settet –

Les Mer »

3D-print: Klammer

3D-print: Klammer Et støv-avsug til boremaskinen måtte klamres fast til veggen. Hadde liggende klammer til takrenne og vannrør, men disse passet dårlig. 3D-printeren ble redningen.

Les Mer »

Arbeidsbenk

Arbeidsbenk – Assembly Table Arbeidsbenken er bokstavelig talt midtpunktet i verkstedet. Mye av tre-bearbeidingen skjer her – med maskiner eller håndverktøy. Hovedutfordringen er å holde

Les Mer »

Siden bruker cookies.